A A A

Resurse media

Ziua Iei Naționale, „Вышиванка”, sărbătorită de ucraineni la Chișinău

Published on: Thu, 19/05/2022 - 17:26 | | Vizualizări:

Tradițional, în cea de-a treia zi de joi a lunii mai, în Ucraina este sărbătorită Ziua Iei Naționale, „Вышиванка”. Istoria Zilei Naționale a Iei - „Bышиванка” a început în 2006, când o studentă al Facultății de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale a Universității din Cernăuți, „Iurii Fedkovici”, Lesea Voroniuk, a venit cu o astfel de inițiativă. Cu fiecare an, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară. Scopul principal al acesteia este de a păstra tradițiile populare originale.

În acest an festivalul dedicat portului național a avut loc în scuarul Catedralei din Chișinău. Evenimentul s-a produs cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, la 19 mai 2022, începând cu ora 13:00. Sărbătoarea a început cu intonarea imnului de stat al Ucrainei și al Republicii Moldova. Oaspeții evenimentului au avut parte de spectacol artistic și discursuri motivaționale.

Angajații Biroului migrație și azil al Ministerului Afacerilor Interne (BMA) au luat parte la Evenimentul cultural ca reprezentanți ai autorității administrative competente pentru străini în Republica Moldova. Misiunea BMA constă în realizarea prerogativelor ce ţin de implementarea politicii în domeniul migraţiei şi azilului, de gestionarea fenomenului de migraţiune prin admisia şi documentarea străinilor cu acte de identitate, de recunoaştere a statutului de refugiat şi a statutului de apatrid, de acordare a protecţiei umanitare, de coordonare a procesului de integrare a străinilor în Republica Moldova, dar și de control al legalităţii şederii străinilor pe teritoriul Republicii Moldova, de custodia publică şi aplicarea corespunzătoare a măsurilor de îndepărtare şi a măsurilor restrictive.

Angajații BMA au reușit să comunice cu străinii și să răspundă la întrebările acestora, în contextul crizei de migrație actuale. Străinilor le-au fost repartizate pliante cu informații consistente, accesibile, de interes comun pentru cetățenii Ucrainei aflați la moment pe teritoriul Republicii Moldova.