A A A

20 iunie – Ziua Mondială a Refugiaţilor

Publicat: Mar, 20/06/2017 - 23:40 | | Vizualizări: 1128

Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor, comemorate anual la 20 iunie, Ministerul Biroul migrație și azil lansează un apel către societate de a fi mai aproape faţă de cei care au fost nevoiți să-şi părăsească ţările de origine în urma unor conflicte armate, violenţe, persecuţii, sau circumstanțe de altă natură. Astfel de evenimente nu pot fi prognozate. Totuși, relevăm curajul și perseverența persoanelor care au decis să caute un loc mai sigur pentru familiile lor, au găsit puteri pentru a pune începuturile unui nou viitor şi au crezut într-o viaţă mai bună pentru ei la noi în țară.

Republica Moldova a aderat în anul 2001 la Convenţia privind statutul refugiaţilor şi la Protocolul său adiţional, asumîndu-și obligaţia de-a asigura protecţie persoanelor care au decis să se refugieze în ţara noastră. Pe parcursul anilor a fost adoptat cadrul legal în corespundere cu standardele internaționale și cele europene în domeniul protecției drepturilor omului, elaborate procedurile necesare, dezvoltat cadrul instituțional și preluate cele mai bune practici. Pînă în prezent peste 1600 de persoane au solicitat azil în Republica Moldova, fiind originare din circa 35 de state ale lumii (Siria, Ucraina, Afganistan, Irak, Armenia, Sudan,  etc.).

Toți refugiații sunt diferiți și istoriile lor sunt unice, însă ei pot aduce cu ei talente, beneficii și deprinderi ce vor contribui la dezvoltarea comunității, la o plus valoare pentru dezvoltarea multă-aspectuală a societăţii noastre. Printre cei prezenți la noi în țară se regăsesc medici, profesori, ingineri, bucătari, constructori etc. care zilnic muncesc și contribuie la fel ca cetățenii Republicii Moldova.

Biroul migrație și azil va depune și în viitor toate eforturile pentru consolidarea sistemului național de azil, precum și crearea pre-condițiilor de integrare socială, culturală, economică a refugiaţilor în ţara noastră. Să fim solidari.