A A A

Gestionarea sistemului de azil

Publicat: Joi, 18/02/2021 - 16:16 | | Vizualizări:

Gestionarea sistemului de azil

Republica Moldova continuă să acorde protecție și suport persoanelor care provin din zonele de conflict atât întru executarea angajamentelor asumate prin tratate internaționale, cât și întru oferirea siguranței zilei de mâine pentru cei care au fost nevoiți să-și părăsească țara de origine.
În subordinea Biroului migrație și azil există o structură specializată, Centrul de cazare, destinat cazării temporare a solicitanților de azil și beneficiarilor de protecție internațională. Centrul asigură recepția și cazarea în conformitate cu cadrul normativ. În limitele fondurilor disponibile din partea statului sunt oferite condiții minime de cazare, care presupun: loc de dormit, lenjerie de pat, veselă de primă necesitate, ce corespund condițiilor sanitare și de igienă. În Centru pot fi desfășurate activități cultural-educative, sportive, recreative și de creație, precum și oferite servicii juridice, sociale, psihologice prin intermediul centrelor de creație care activează în Centru.

Cu suportul partenerilor de implementare, în limita fondurilor disponibile, persoanele cazate în Centru pot beneficia de asistență sub diferite forme. Partenerii de implementare ai Biroului migrație și azil sunt Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) Budapesta, A.O. Centrul de drept al avocaților, A.O. Centrul de caritate pentru refugiați, Centrul de reabilitare a victimelor torturii Memoria și A. O. Ave Copiii. În cadrul Centrului activează un psiholog care oferă consiliere psihologică.

Anul 2020 a pus la încercare inclusiv capacitățile statului și a societății civile de-a gestiona eficient Centrul de cazare, în special în contextul pandemiei COVID-19 și restricțiilor impuse. Totuși, efectuând un bilanț al activității Centrului, putem spune că s-a reușit asigurarea persoanelor cu minimul necesar. A fost organizat un proces de informare continuă privind pandemia COVID-19, au desfășurate sesiuni de informare pentru locatarii Centrului de cazare privind măsurile de protecție și profilaxie față de COVID-19. În perioada stării de urgență și stării de urgență în sănătate publică Biroul migrație și azil a fost asistat de către Direcția generală asistența socială și sănătate a Primăriei mun. Chișinău prin oferirea pachetelor alimentare lunare care au substituit prânzul. UNHCR Budapesta prin intermediul AO Centrul de caritate pentru refugiați a distribuit pachetele alimentare și igienice de urgență locatarilor Centrului de cazare, ghiozdane cu rechizite școlare pentru elevi și copii de grădiniță. De asemenea și UNICEF Moldova a oferit Centrului de cazare un ajutor umanitar în formă de produse igienice și sanitare pentru locatarii Centrului.

Biroul migrație și azil va continua să promoveze cooperarea cu societatea civilă întru implementarea legislației naționale în materie de azil. Totodată suntem recunoscători pentru parteneriatele durabile care permit oferirea suportului persoanelor înregistrate în sistemul național de azil.

Abonează-te la Agenda