A A A

Marcarea Ziulei Mondiale a Refugiatului

Publicat: Mar, 21/06/2022 - 16:59 | | Vizualizări:

La 20 iunie, a fost sărbătorită Ziua Mondială a Refugiatului. Cu acest prilej, echipa de la MAI, prin intermediul Biroului migrație și azil (BMA), împreună cu ONG-uri specializate pe domeniul migrației, organizează o serie de activități, menite să promoveze cunoașterea şi respectarea diversității culturale, etnice, lingvistice, sociale, precum şi a valorilor democratice.

Printre aceste evenimente s-a regăsit și expoziția de pictură și lucrări de artizanat ale copiilor refugiați în Republica Moldova, din peste 9 țări ale lumii, organizat de comun cu AO „Centrul de Caritate pentru Refugiați din Moldova”, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

La eveniment au participat Jana Costachi (Secretar de stat al MAI), Mihail Vodă (Directorul BMA), Djavid Paknehad (Președinte, Centrul de Caritate pentru Refugiați din Moldova), Francesca Bonelli (Reprezentant al Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova) și reprezentanți ai Organizației Internaționale pentru Migrație.

În cadrul expoziției, copiii au prezentat valorile țărilor din care provin, dar și au avut posibilitatea de a se familiariza cu valorile, tradițiile şi obiceiurile moldovenești. Refugiații au pregătit un program divers de poezii, dansuri și cântece interpretate de maturi și copii, în urma căruia le-au fost înmânate diplome.

Începând cu anul 2001, în data de 20 iunie, este marcată Ziua Mondială a Refugiaților. În această zi sunt celebrați și onorați refugiații din întreaga lume și comunitățile gazdă, care au reușit să trateze cu generozitate și empatie persoanele refugiate, impuse de situație să-şi abandoneze casele din cauza conflictelor şi abuzurilor asupra drepturilor omului.

Potrivit datelor statistice ale BMA, din 2003 până în prezent, peste 9.900 de persoane au solicitat azil în Republica Moldova, persoanele fiind originare din 70 de state ale lumii, dintre care 7.946 fiind depuse de la începutul războiului în Ucraina.

Abonează-te la Agenda