A A A

Ziua Mondială a Refugiatului

Publicat: Vin, 19/06/2020 - 14:18 | | Vizualizări: 390

Ziua Mondială a Refugiatului

20 Iunie este marcată Ziua Mondială a Refugiatului, ziua în care omenirea comemorează puterea, curajul și perseverența a milioane de refugiați. Această zi, de asemenea, este momentul oportun pentru a arăta solidaritatea întregii comunități pentru familiile forțate să fugă de persecuții și conflicte armate.

Cele mai recente cifre ale UNHCR arată, că peste 79 milioane de oameni au fost strămutați forțat în propria țară sau peste hotare, iar în fiecare minut cca 24 persoane sunt nevoite să părăsească casa din cauza războaielor, persecuțiilor sau temerii pentru propria viață. În spatele acestor cifre sunt istoriile individuale ale greutăților, separării și pierderii; a călătoriilor pentru căutarea siguranței ce pun viața în pericol; a eforturilor uriașe depuse pentru reconstruirea vieții în condiții dificile.

La moment în Republica Moldova locuiesc peste 500 de refugiați, fiind originari din circa 35 de state ale lumii. Toți refugiații sunt diferiți și istoriile lor sunt unice, însă ei pot aduce cu ei talente, beneficii și experiență ce contribuie la dezvoltarea societăţii noastre. Printre cei prezenți la noi în țară se regăsesc medici, profesori, bucătari, constructori etc. care zilnic muncesc și contribuie la fel ca cetățenii Republicii Moldova.

În această zi, Biroul migrație și azil lansează un apel către societate de a fi mai aproape faţă de refugiați și reamintește, că fiecare persoană, inclusiv refugiații, poate contribui la dezvoltarea societății și că fiecare acțiune este importantă pentru a crea o lume mai dreaptă, mai inclusivă și egală. Fiecare dintre noi poate contribui. Fiecare gest contează.