Ziua Mondială a Refugiatului

Опубликовано: чт, 20/06/2019 - 11:57 | | Vizualizări: 381

Ziua Mondială a Refugiatului

În fiecare an, la data de 20 iunie, comunitatea internațională marchează Ziua Mondială a Refugiatului. Cu acest prilej, Biroul migrație și azil lansează un apel către întreaga societate de a fi mai aproape de milioanele de familii forțate să-și abandoneze propria casă și să fugă de o gravă criză politica, un violent conflict armat sau de persecutarea unui regim totalitar.
Anul trecut cifra acestor persoane a atins un record mondial, astfel încât, la sfârșitul anului 2018, potrivit Raportului Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), în întreaga lume existau circa 70,8 milioane de persoane strămutate.
Cifra prezentată de ONU cuprinde 3 grupuri principale: refugiați (25,9 mil.), solicitanți de azil (3,5 mil), persoane intern strămutate (41,3 mil.) și comparativ cu 20 de ani în urma, aceasta s-a dublat. Îngrijorătoare sunt datele cu privire la copii: în anul 2018 din numărul total al refugiaților jumătate au fost minori și mulți dintre ei (111.000) singuri, separați de propria familie.
În acest context, menționăm că până în prezent peste 1900 de persoane, originare din circa 35 de state ale lumii, au solicitat azil în Republica Moldova. Astăzi, pe teritoriul țării noastre locuiesc: 165 refugiați, 255 beneficiari de protecție umanitară și 110 solicitanți de azil, majoritatea dintre ei fiind originari din Siria, Ucraina, Irak, Afganistan și Turcia. Refugiaților le este oferit accesul la activități și programe de integrare din partea statutului, precum și asigurat accesul la realizarea drepturilor economice, sociale, acces la asistență medicală, educație, etc.
Vin din diferite colțuri ale lumii, cu destine și istorii dureroase în spate dar cu talente și experiențe atât de utile societății noastre. Printre cei prezenți avem medici, profesori, ingineri, bucătari, constructori, care muncesc zilnic și contribuie la dezvoltarea culturală, socială și economică a Republicii Moldova

Повестка

La moment nu există nici un eveniment planificat.
Подписка на Повестка